четвер, 11 липня 2019 р.

Усний журнал "Тарас Шевченко - України син"


Усний журнал «Тарас Шевченко – України син»
Ведучий. Чий портрет у кожній хаті –
І у бідній, і в багатій –
Прикрашений рушниками,
Вишитими руками мами?


Як ви здогадалися, на нашому святі мова піде про геніального українського поета – Тараса Шевченка.
( Вірш «Це був поет»)
Ведуча. Давайте з вами помандруємо сторінками життя та творчості великого поета. Послухаємо чудові вірші, чарівні пісні, написані за творами Шевченка, дізнаємося багато нового про цю видатну людину.
Ведучий. Отже, сторінка перша: «Дитячі роки Тараса»
Народився Тарас Шевченко 9 березня 1814 року в селі Моринці, що на Черкащині в бідній, старенькій хаті у родині кріпака. Що означає слово «кріпак»? це людина, за-кріплена за паном, яка працює на нього. Пан міг кріпака продати, купити, виміняти, як річ.
Ведуча. В малого Тараса було багато справ: у ставку треба викупатись, з хлопцями погратися, до коваля в кузню збігати, подивитися, як працює коваль. А потім утекти від свого товариства в кущі і помріяти. Малим Тарас думав, що небо  - це великий дах, а там, удалині цей дах опускається до землі, де його стовпи залізні підтриму-ють. Навіть ходив далеко, щоб ці стовпи побачити, але так і не знайшов їх.
Ведучий. Дитяча радість Тараса потьмарилася горем ще в девять років, коли по-мерла мама. А через два роки не стало й батька. І почалося страшне сирітське життя. Невдовзі хлопчик оселяється у дяка в школі – як школяр і дяків помічник. А в 14 ро-ків його забирають працювати до поміщика – пана Енгельгардта. Важкими були  ди-тячі роки.
( Вірші учнів про дитячі роки Т.Г.Шевченка)
Сторінка друга: «Шевченко – поет»
( Вірш « Тихо надворі…»)
Ведучий. Змалечку Тарас відчував потяг до поезії. Свої перші вірші він почав писати ще в дитинстві. Дуже любив слухати пісні про народ, його тяжке життя. Ці пісні співали дідусі і грали на кобзі. Їх називали кобзарями. Саме тому перша збірка Тараса називалася «Кобзар». Свої вірші поет  присвячував українському народу, писав про природу та красу рідного краю, про любов до матері, жінки). В найтяжчі хвилини свого життя, коли випадала можливість побути на самоті, поет звертався до рідної природи, розмовляв з деревами (тополею, вербою, калиною). В «Кобзареві» слово калина вжито 385 разів, а всього у творах Шевченка – 965. Послухайте вірші Тараса Григоровича Шевченка у виконанні наших учнів.
Ведуча. Сторінка третя : «Музична»
Багато віршів, написаних Шевченком, покладені на музику. Це пісні «Заповіт», «Зацвіла в долині», «Реве та стогне Дніпр широкий», «Стоїть гора високая». Послухайте, будь ласка пісню на вірші Тараса Шевченка «Ой у полі калина» у виконання учнів 2-А класу
Ведучий. Сторінка четверта: «Тарас Шевченко – художник»
Тарас Шевченко був не тільки видатним поетом, а й талановитим художником. Ще допомагаючи дякові, та працюючи на пана Енгельгардта, він малював, малював і малював , як тільки випадала вільна хвилинка спочатку вуглиною, потім олівцем. Його роботи різноманітні за жанром: автопортрети, портрети, пейзажі. Запрошуємо вас до картинної галереї .
(Перегляд слайдів із зображенням картин та малюнків Т.Шевченка)
Ведучий. Сторінка пята: «Вшанування памяті Тараса Григоровича Шевченка»
Тяжке здоровя підірвало життя Тараса Шевченка. Він тяжко захворів і помер. Справжній співець свого народу, знедоленої України прожив усього 47 років. Перед смертю заповідав: «Як умру, то поховайте…»
(Учениця декламує вірш «Заповіт»)
Ведуча. Народ шанує Тараса Шевченка. Його пісні, думи в Україні повік не забудуть. Імям Шевченка названі вулиці, парки, школи, поставлено безліч памятників .
(Перегляд слайдів)
(Вірші учнів)
Ведучий. Друзі, дорожіть Шевченком! Любіть Україну, як любив її поет. Читайте його твори і ваша мова буде гарною, чарівною, барвистою. Нехай на вашому шляху будуть завжди поруч Шевченкова пристрасть, Шевченкова мужність і невмируще слово! Дякуємо за увагу.

Немає коментарів:

Дописати коментар