неділя, 25 серпня 2019 р.

Технологія "Сторітеллінг"

Шановні колеги! Пропоную Вашій увазі історію "Обережно, пожежа!", складену за технологією "Сторітеллінг". Сподіваюся, вона стане Вам у нагоді під час проведення уроків.


Обережно, пожежа!
      Пожежа… Яке страшне та невблаганне слово. Вогонь може бути для людини найкращим другом: він зігріває наше житло у холоднечу, освітлює його вночі, допомагає готувати смачну їжу. Недарма наші предки вважали вогонь священним і берегли його, немов зіницю ока.

      Але під час необережного поводження  полум’я може стати найзлішим ворогом. Найчастіше пожежа виникає через необережну поведінку з вогнем та недотримання простих правил безпеки. Люди часто легковажно ставляться до цих правил, що призводить до надзвичайно сумних та трагічних наслідків.
       Розмірковуючи над цією важливою темою, я вигадала повчальне оповідання.
        «Троє друзів поверталися зі школи . Дорогою вони розмовляли про шкільні справи, ділилися своїми успіхами. Раптом вони побачили будинок, усередині якого палахкотів вогонь, а з щілин валив їдкий дим.  Спочатку хлопчаки розгубилися. Але, швидко згадавши, чого їх вчили на уроках з основ здоров’я, Петрик побіг кликати на допомогу  сусідів, а  Сергійко негайно викликав пожежників. У цей час Сашко помітив, що на дверях висить замок. «Значить, вдома нікого немає», - з полегшенням подумав хлопчик. Але раптом через тріск вогню він почув тихе й жалібне нявчання. «Кошеня!», - обімлів Сашко. «Що робити?! Як врятувати?! Міцний замок не зламати!». Іншого  входу до будинку він не бачив. Помітивши посеред двору залізного лома, хлопчик вдарив ним по склу вікна. Воно розлетілося.
      Сашкові було лячно, але тривога  за маленьку беззахисну тваринку перемогла. Пам’ятаючи настанови вчителя, хлопчик облився водою та, затуливши обличчя вологим носовичком,   швидко заліз у будинок через отвір вікна. Роззирнувшись, він помітив пухнастика, який злякано тремтів у кутку кімнати. Дихати було важко, але хлопчик розумів, що він нізащо не покине гинути кошенятко. Заховавши звірка під куртку, Сашко почав пробиратися до вікна, яке вже охопило полум’я. Аж тут почулося завивання сирени пожежної машини і пружний струмінь води вдарив у палаючий отвір вікна. Через декілька хвилин хлопчик з врятованим кошеням вже дихали свіжим повітрям, вогонь переможено попихкував під напором брандспойтів, а поряд з пожежниками  стояли сполотнілі господарі. Виявляється, збираючись до школи, донька забула вимкнути праску, що й стало причиною пожежі. Хлопчики як змогли заспокоїли дівчинку і розповіли про нехитрі правила пожежної безпеки, яких слід дотримуватися кожній людині.
          Ви поводьтеся з вогнем дуже обережно.
          Якщо нехтувати цим - станеться пожежа.
          Пам’ятайте, друзі правила прості.
          Не раз вони згодяться у вашому житті.
     Кінець мого оповідання щасливий, але, уявімо собі, що пожежа сталася у полі або в лісі. Наслідки такого лиха були б набагато трагічніші…


Немає коментарів:

Дописати коментар